DYSTRYBUCJA POSIŁKÓW

Dystrybucja posiłków stanowi bardzo istotną rolę w procesie technologicznym przygotowania posiłków. Od właściwie dostarczonego posiłku zależy w dużej mierze zdrowie konsumenta / pacjenta.

Do transportu posiłków służą profesjonalne systemy transportu żywności.

 

Dystrybucja posiłków w placówkach szpitalnych

Dystrybucja posiłków w szpitalach odbywa się w systemie tacowym bądź bemarowym.

System tacowy polega na przygotowaniu rozdziale posiłków w kuchni centralnej i transporcie gotowych posiłków w tacach termoizolacyjnych na oddziały szpitalne, do łóżka pacjenta.

System bemarowy polega na przygotowaniu posiłków w kuchni centralnej , transporcie ich w wózkach bemarowych bądź termoportach do kuchni oddziałowych. Rozdział i regenaracja posiłków następuje na oddziale.

System tacowy ma wiele zalet porównując go do systemu bemarowego:

- zapobiega powstawaniu zbędnych odpadów

- zapobiega obniżeniu wartości składników odżywczych

- pozwala na utrzymanie właściwej temperatury serwowanych posiłków

- podnosi kulturę i higienę żywienia

- nie wymaga projektowania / pracy kuchenek oddziałowych

- ogranicza ilość potrzebnego personelu

 

Dystrybucja posiłków z kuchni zewnętrznej do placówek zbiorowego żywienia.

Przygotowanie posiłków przez zewnętrzne firmy cateringowe i dostarczanie ich do placówek zbiorowego żywienia jest obecnie bardzo częstą formą zapewnienia wyżywienia w palcówkach publicznych.

Do transportu gotowych dań służą specjalistyczne pojemniki termoizolacyjne, termoporty gastronomiczne oraz tace termoizolacyjne.

 

Zapytania i prośby o porady prosimy kierować na numer telefonu 781 006 171 lub mail: biuro@barson.pl

Postramy się dobrać odpowiedni sprzęt i zaproponować optymalne rozwiązanie dostosowane do potrzeb danej placówki.

 

 

 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl